Дали сакате да изгубите тежина? Овие 5 суперхрани можат да ви помогнат во тоа

Фото: Pexels

Според некои студии, „здравите масти“ помагаат и во одржување на нормалното ниво на инсулин и шеќер во крвта и го намалуваат ризикот од дијабетес тип 2.

Храна за која се покажа дека е најефикасна во процесот на слабеење често, вели нутриционист д-р. Лиза Јанг, тие изгледаат „незабележителни“, но кријат импресивни здравствени придобивки и помагаат при слабеење и одржување на здравјето воопшто.

1. Зелен зеленчук со лисја

Познато е дека зеленчукот со зелени лисја – како што се кељот, копарот, блитвата и спанаќот, содржи многу антиоксиданти, растителни влакна, витамини и минерали и има малку калории.

Покрај тоа, има и други здравствени придобивки; Докажано е дека го штити мозокот од деменција и распаѓање, ги штити коските и спречува остеопороза, помага во спречување на дебелина и разни срцеви заболувања, намалување на крвниот притисок и зачувување на видот.

Д-р Јанг советува да го додавате овој зеленчук сиров во смути, салати и сендвичи или да ги готвите на пареа, а потоа да го додавате во други јадења.

2. Добри масти

Маслиново масло, јајца, риба, јаткасти плодови, авокадо, кикирики, итн. храната е богата со таканаречени добри или здрави масти кои го зачувуваат здравјето на кардиоваскуларниот систем и го намалуваат лошиот холестерол (ЛДЛ).

– Некои студии велат дека овие масти помагаат и во одржување на нормалното ниво на инсулин и шеќер во крвта, со што се намалува ризикот од дијабетес тип 2 – рече д-р Јанг.

3. Овесна каша

Овесната каша се прави од исушен овес, кој се смета за цело зрно со низа нутритивни придобивки. Омилен појадок за многумина, овесната каша е хранлив оброк полн со минерали и јаглени хидрати, и без никакви маснотии, па затоа неговата растечка популарност не изненадува.

– Можете да го подобрите вкусот и содржината на хранливи материи во овесот со додавање на разни овошја, јогурт и јаткасти плодови – советува нутриционистот.

4. Црвено овошје

Бројни студии покажаа дека луѓето кои јадат многу овошје и зеленчук се генерално поздрави од оние кои претпочитаат различна храна. Ова е особено точно за овошјето кое нема голема содржина на шеќер, а поради флавоноиди или витамин П е многу важно за правилно функционирање на организмот.

Флавоноидите дејствуваат на нервниот систем, ја стимулираат апсорпцијата на витамин Ц, спречуваат рак, штитат од воспалителни процеси и предвремено стареење и го штитат кардиоваскуларниот систем.

– Еден од најважните совети во врска со овошјето е да го јадете, и да не го пиете во сокови, бидејќи на тој начин влакната од овошјето ќе ве одржат сити подолго – рече д-р Јанг.

5. Пилешки гради

Пилешкото месо, особено пилешките гради, или белото месо, содржи многу малку маснотии и многу протеини, чиј внес, според се поновите студии, треба да се распределува рамномерно во текот на денот.

– Пилешките гради се одличен извор на протеини и нутриционистите редовно ги препорачуваат како месо со кое најлесно се слабее – рече д-р Јанг кој исто така забележува дека градите, ако сакате да изгубите тежина, јадете ги без кожа.

Прочитајте и: 8 работи што се строго забранети кога сте на диета

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.