Магична шпанска кујна: Вегански омлет со зеленчук

Ако размислувате што да вечерате, пробајте ја оваа верзија на омлет, без јајца!

Шпанската кујна на почетокот не поврзува со торти и и сосови, но оваа медитеранска уметност на готвење е многу повеќе од тоа.

Шпанската кујна е многу разновидна, а покрај јадењата со месо, има и многу вегански вкусни рецепти кои ќе им се допаднат на сите.

Предлог вечера: Шпански вегански омлет

Потребни состојки:

  • 2 компири
  • 1 кромид
  • 4 лажици брашно од леблебија
  • малку сол
  • пипер
  • вода
  • маслиново масло

Начин на подготовка:

1. Исечете кромид и компири, зачинете ги и пржете ги во тава со маслиново масло, на средна топлина.
2. Додека зеленчукот врие, мешајте го брашното од леблебија со вода додека не добиете густа смеса како палачинка.
3. Кога компирот и кромидот се меки, додадете ја смесата и печете додека не порумени. Потоа свртете го омлетот и печете го и од другата страна.

Послужете топло, со сезонска салата. Пријатно јадење!

Прочитајте и: Засладете се со мафини од јаболка и круша: Подготовката трае само десет минути!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.