Алкална диета: Како на 50 години изгледате како да имате 30 години

Викторија Бекам, Џенифер Анистон и Гвинет Палтроу се витки и изгледаат младешки – затоа што се на алкална диета – и многу ја фалат.

Веќе неколку години Викторија Бекам јаде според книгата „Искрено здрава алкална програма“, напишана од познатата лондонска нутриционистка Наташа Корет.

Книгата содржи прекрасни фотографии и рецепти, како и општи препораки за „нов начин на живот“, во кој се дава предност на храната, штом влезе во нашето тело, станува алкална (има и храна што создава киселини).

Се верува дека телото работи оптимално ако се одржува киселинско-базната рамнотежа (нивото на pH вредноста на крвта во нормални услови треба да биде помеѓу 7,35 и 7,45 – ова е поалкална средина, додека киселата средина треба да остане во стомакот). Ако нивото на киселост во крвта е повисоко, тогаш метаболичките процеси може да бидат нарушени: храната е тешко да се апсорбира, има недостаток на минерали и елементи во трагови (калиум, магнезиум, калциум, натриум), масти се акумулираат, се зголемува слузта, имунитетот се намалува, состојбата на косата и кожата се влошуваат, нивото на енергија паѓа.

Општо, лоша храна е целата храна од животинско потекло, месо, живина, риба – освен пастрмка и лосос, морска храна, сите животински масти, млеко, сирење, јајца, мед, сè, од брашно, бел ориз, печурки, кечап, сенф, вештачки засладувачи, слатки, кафе, газирани пијалаци, црн чај и скоро целиот алкохол.

Алкална храна е разновидност на зеленчук, бобинки и овошје, вклучувајќи ги и оние што имаат кисел вкус – кисели јаболка и јаболков оцет, лимон, домат, грејпфрут, калинка, суров спанаќ (кога се готви станува кисел), јаткасти плодови, алги, зеленило, житарици (пред се овес, леќа, просо и киноа), банани, суво грозје и други суви овошја, свеж ѓумбир, кокосово и бадемово млеко, маслиново, кокосово и ленено масло, масло од семе од грозје, авокадо.

Љубителите на оваа диета веруваат дека дневната исхрана треба да се состои од 80% алкализирачка храна и само 20% храна што произведува киселина. Но, повеќето советници велат дека ако 2/3 од вашата храна е алкална, тоа е повеќе од доволно.

Точно, не сите нутриционисти поддржуваат алкална диета. На пример, не е докажано колку околината влијае на целокупната киселинско-базна рамнотежа. „Оксидативните процеси во организмот постојано се случуваат – така функционираме“, вели нутриционистот. „Природата постави огромен број заштитни механизми кои самостојно ја одржуваат киселинско-базната рамнотежа. Затоа, пристрасноста за алкализација може да биде штетна. Од друга страна, ако активно слабеете, во крвта се создаваат многу отпадни производи, а алкалната храна може да придонесе за дополнителна детоксикација.

Исто така е корисно да се пие половина литар топла јонизирана алкална вода на празен стомак – лесно е да се достигне со алкални филтри.

„Општо е добро кога диетата се состои од 50% јаглени хидрати, 25% протеини и 25% маснотии – мислам дека овој однос е златно правило на диетата. Сите нарушувања можат да бидат штетни за здравјето“, заклучуваат нутриционистите.

Прочитајте и: Ослободете се од желбата за слатки во осум чекори

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.