8 секојдневни намирници кои ја подобруваат меморијата!

Здравата исхрана е важна за целокупната благосостојба на организмот, но може да биде уште покорисна за помнењето!

Исхраната не е единствениот фактор кој позитивно влијае на нашата меморија, мора да се земат предвид и други фактори како што се генетиката, стресот и менталната стимулација. Јадењето на оваа храна, заедно со редовните обрасци на спиење, справувањето со стресот и разработувањето на мозокот, на пример со решавање загатки или учење нов јазик, може да бидат совршен механизам за одржување на одлично ментално здравје.

1. Јаткасти плодови и семки од сончоглед

Јаткастите плодови, како што се оревите, бадемите и кикиритките, како и семките од сончоглед и тиква, се храна богата со протеини и омега масни киселини. Протеинот е втората по големина супстанција во мозокот, по водата, па затоа е важно мозокот да се храни со храна богата со протеини. Протеините им помагаат на невроните во мозокот да комуницираат едни со други користејќи невротрансмитери составени од амино киселини. Амино киселините се наоѓаат и во протеините, а да не зборуваме дека се богати со омега-3 и 6 масни киселини. Ова се есенцијални масти кои нашето тело не ги произведува, но мораме да ги консумираме. Омега масните киселини помагаат во изградбата на клетките за одржување на нормалната функција на мозокот.

2. Грав

Гравот е богат со влакна, витамини од групата Б и омега масни киселини. Влакната помагаат да се чувствувате посити подолго време и помагаат во постепено ослободување на шеќерот, помагајќи во концентрацијата и меморијата за да можете да функционирате стабилно во текот на денот. Витамините Б помагаат да се конвертира хемиското соединение хомоцистеин во други важни хемикалии во мозокот, како што е ацетилхолин, кој помага во формирањето на нови сеќавања. И секако, омега масните киселини се неопходни за развој на мозокот и одржување на неговата витална активност.

3. Боровинки

Боровинките и другите темни бобинки се богати со антиоксиданси кои штитат од слободните радикали, што ги прави една од најмоќните намирници за мозокот. Тие исто така помагаат во борбата против дегенеративните промени во мозокот и го подобруваат функционирањето на нервниот систем и комуникацијата.

4. Авокадо

Авокадото е богато со омега масни киселини, како и со витамин Е. Омега масните киселини се неопходни за раст на клетките и развој на мозокот, а витаминот Е помага во заштитата на клеточните мембрани од слободните радикали. Витаминот Е исто така може да ја забави прогресијата на дегенеративните болести како што е Алцхајмеровата болест благодарение на неговата заштита, одржување и поправка на мозочните клетки.

5. Домат

Доматите се богати со ликопен, кој е антиоксиданс. Ликопенот ги регулира гените кои влијаат на воспалението и го регулира растот на клетките во мозокот.

6. Темно чоколадо

Темната чоколада не само што е вкусна, туку и богата со антиоксиданси за кои знаеме дека штитат од слободните радикали. Тие исто така го поддржуваат учењето и когнитивните функции на мозокот, кои можат да ги забават ефектите од Алцхајмеровата болест.

7. Зелен чај

Зелениот чај е богат со антиоксиданси кои помагаат во заштитата од слободните радикали. Слободните радикали се нестабилни, реактивни молекули кои ги напаѓаат клетките на вашето тело.

8. Црвено вино

Не само што има прекрасен вкус, туку според некои истражувања е добро и за вашето здравје. Црвеното вино содржи антиоксиданс ресвератрол. Овој антиоксиданс го подобрува протокот на крв во мозокот и промовира внимание и концентрација. Запомнете: умереноста е клучна кога станува збор за пиење алкохол. Неодамнешните истражувања покажуваат дека возрасните кои пијат една чаша вино дневно може да го намалат ризикот од развој на Алцхајмерова болест болести.

 

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.