Вкусно предјадење што постојано ќе го приготвувате
Состојки:
- 400 г тенки кори за пита
- 450 г праз
- 5 бели компири со средна големина
- 4 јајца
- 200 г кисела павлака
- 150 мл минерална вода
- 5 г прашок за печиво
- црн пипер
- масло
- сол
Приготвување:
1. Компирот се мие и сосе лушпата се вари во вода да омекне. Потоа се цеди од вишокот течност и се остава да се олади, а потоа се лупи и се сечка на коцки.
2. Празот се лупи и се сечка на коцки, а потоа се пржи на масло да омекне. Се додаваат исечканите компири, солта и црниот пипер.
3. Се зема кора за пита и се става на работната масичка. Се попрскува со масло и се распоредува малку од филот од компир и праз. Нежно се набира и се витка во круг.
4. Се намрсува тркалезен плех, со димензии 30 см, а потоа во средината се става свитканата кора На истиот начин се полнат и преостанатите кори и се мотаат околу завитканата кора во плехот, да се исполни површината и да се употреби материјалот.
5. Преливот се приготвува посебно. Се матат јајцата, киселата павлака, прашокот за печиво и минералната вода. Смесата се прелева преку корите во тавата. Се пече во загреана рерна на 200°Ц, додека зарумени питата.
Извор: Добра храна