Се впуштивме во потрага по вистински летни деликатеси и ви ги претставуваме нашите фаворити.
СОСТОЈКИ: 500 г аспарагус, 100 г виолетов кромид, 30 г морков, 10 г целер, сол, црн пипер, 2 лажици маслиново масло
ПРИГОТВУВАЊЕ: исечкајте ги ситно морковот, целерот и кромидот и пропржете ги на маслиново масло. По неколку минути, додајте го исчистениот аспарагус, залејте со вода и гответе додека омекне. Додека е топло, измиксирајте го со стапчест миксер и исцедете го низ цедалка. Додајте сол и црн пипер, а при сервирањето, украсете со неутрална павлака и со свеж магдонос.
Уште 3 идеи за летен потаж
Домат: лесен е за варење и едноставен за приготвување. И, се разбира, многу вкусен.
Грашок: потаж од грашок зачинет со мирудии е совршен оброк налето.
Пченка: внесете ориентален момент така што ќе ја зачините со кари и со млеко од кокос – за вистинско летно освежување.
Фото: Pixabay