ОВА се најголемите грешки што ги правите подготвувајќи скара!

За совршен први мај

Не ја чистите правилно решетката за скара.

Не би размислувале да готвите на валкана печка, па зошто решетката за скара обложена со јаглерод е во ред? По секоја употреба, храната што ја готвиме на решетката за скара остава зад себе јагленисани честички што ќе влијаат на вкусот на храната што се готви на неа и ќе предизвика да се залепи.  Едно добро решение: Користете размачкана фолија: Фатете ја фолијата со клешти и изгребете ја преку решетката додека се загрева над јагленот (таложењето на јаглерод ослободува многу полесно преку топлина).

Вашето месо никогаш не се готви на вистинска температура.

Повеќето од нас имаат далеку помало искуство со работа на скара отколку шпоретот. Во комбинација со променливата природа на готвење во живо, и многуте одвлекување на вниманието во дворот-гости, вино, семејство, коктели, деца, пиво, коњчиња-незгодно е да ги следите вашите протеини, и уште потешко да ја заковате подготвеноста. Наједноставниот, најбезбедниот метод: термометар за брзо читање. Ги вади сите претпоставки.

Не дозволувате решетката на скарата да се загрее доволно пред да додадете храна.

Дали знаете како вашите пилешки гради ќе се залепат за челична тава што не е целосно загреана? Истиот принцип тука. Дури и добро подмачкана решетка ќе предизвика храна да се држи ако металот е премногу кул. Овој е целосно рачен: Оставете ја решетката неколку минути над врели пламени пред да започнете со готвење.

Премногу рано додавате слатки сосови и глазури.

Кога шеќерот се готви на отворен пламен, се карамелизира, а потоа гори. Брзо. Сите засладени ароми-сосови за скара, џемови глазури, маринади од тиријаки-овие работи треба да се измијат со храна само во последните неколку минути од готвењето. Вкусот нема повеќе да навлезе во храната со тоа што ќе го додадете порано.

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.