Вака Италијанците прават грав: Не сте пробале вакво нешто – вкусот е толку совршен што ќе го приготвувате цела зима!
Пробајте!
Гравот тетовец приготвен на италијански начин е извонреден оброк без месо
Состојки:
- 300 г грав тетовец
- 3-4 главици кромид
- 500 г домат (излупен)
- 1/2 лажиче шеќер
- 2 шолји исечкан магдонос
- 1 лажиче оригано
- масло
- сол
- бибер
Приготвување:
Киснете го гравот околу 2 часа, потоа сварете го во солена вода и кога добро ќе се свари, процедете го. На масло пропржете малку кромид, исечкан на крупни парчиња. Додајте домати, шеќер и грав, оригано, сол и бибер и варете го сето тоа на тивок оган околу 20 минути. На крајот, додајте магдонос.
Ако постите на вода, изоставете го маслото, а сварениот грав се вари со доматот и другите состојки малку подолго, за да се зготви кромидот. Добар апетит!
Коментарите се заклучени.