Најсочното пилешко месо што некогаш сте го пробале: Брзо ќе го приготвите, а вкусот ќе го обожавате!
Прсти да излижете!
Едноставен рецепт за брз ручек во чие совршенство на вкусови сигурно ќе уживате
Состојки:
- 450 г пилешко месо
- 100 г брашно
- 2 лимона
- 2 лажици маслиново масло
- 100 мл пилешки бујон
- 2 лажици путер
- 2 чешниња лук
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче бибер
- свеж магдонос или малку босилек
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови, а во сад измешајте брашно, сол, бибер и кора од еден лимон.
- Во садот ставете го пилешкото исечкано на парчиња и превртувајте го додека површината целосно се покрие со мешавината од брашно и зачини.
- Исечкајте еден лимон на резанки.
- Во поголемо тавче, на умерена температура загрејте маслиново масло.
- Ставете го пилешкото и пржете неколку минути од секоја страна додека добие златнокафеава боја.
- Превртете го пилешкото, сипете пилешки бујон, путер, лук и резанки лимон.
- Префрлете го пилешкото во рерна и печете уште 15 минути.
- Послужете го пилешкото со прилог по желба и со сосот од тавчето, во кој можете да додадете малку исечкан магдонос или босилек.