Потпечено пилешко месо со млади тиквички: Ручек за десетка!
Дојде сезоната на омилениот зеленчук
Одличен предлог за денешниот ручек
Состојки:
- пар пилешки гради
- 1 млада тиквичка
- 2 јајца
- 100 г кисела павлака
- 50 мл млеко
- масло
- сол
- лук во прав
- парчиња кашкавал
- кашкавал за декорација
Приготвување:
Исечете го месото на потенки филети, посолете го и исчукајте го. Излупете ја тиквичката, исечете ја тенки кругови, па посолете ја и оставете ја да отстои 15 минути. Препржете го месото во тавче да порумени на малку масло.
Подмачкајте помал плех со масло. Исечете ги листовите кашкавал на 4 дела и месото на помали парчиња. Во премачканиот плех редете во должина кашкавал, тиквички, па месо и така додека имате материјал.
Во чинија изматете јајца, додајте павлака и млеко и добро измешајте. Прелејте ги месото и тиквичките и печете околу 50 минути на 210 степени. При крај, посипете со рендан кашкавал и вратете го во рерна да зарумени.