Време е за нови вкусови
Состојки:
За маринадата:
- 1 лажиче мед или кафен шеќер
- 3-4 чешниња лук, сечкан
- црвен пипер
- црвена лута сечкана пиперка (по желба, повеќе парчиња)
- сол, бибер
- оригано
- сок од половина лимон (може и кора)
Друго:
- 1/2 кг младо јунешко или телешко месо
- 5-6 пиперки, по можност црвени
- 2 главици кромид и малку цимет
- 200-300 г излупен домат, на коцки
- 100 г варен црвен грав
- малку масло и сол
Приготвување:
Кременадлите исчукајте ги малку, премачкајте ги со масло и потпечете ги малку во тавче на многу малку масло, за да заруменат.
Месото можете да го исечете на коцки, а може да користите и цели парчиња. Кромидот и пиперката исечете ги покрупно.
Добро измешајте ја маринадата, па во неа ставете го месото и зеленчукот и сето тоа воедначете го. Може уште малку да го посолите и намрсите. Доматите одат одозгора. Покријте со алуминиумска фолија, па печете на 190 степени Целзиусови околу еден час. Пред крајот, откријте го и додајте грав. Вратете го во рерна.