Благодарение на овој трик, пилешкото на готвачите никогаш не излегува суво
Време е за учење...
Како во елитен угостителски објект…
Има многу начини да го подобрите вкусот на печеното пилешко, а еден од најдобрите е да го саламурате вечерта пред печењето. Тоа е метод што првично се користел за зачувување на храната во време пред фрижидерите, а денес е популарен поради неколку причини.
Брининг, наједноставно кажано, е потопување месо во раствор од сол и вода. Ова му дава на месото одличен вкус, а кога станува збор за пилешкото, по солењето ќе биде уште посочно. Најдобро е да го чувате пилешкото во саламура помеѓу 4 и 12 часа, а еве како да го направите тоа.
Како да се подготви саламура?
Ќе ви треба: големо тенџере кое ќе собере цело пиле, 70 гр сол и еден литар вода.
Во тенџере измешајте вода и сол, загрејте на тивок оган и измешајте за да се раствори солта. Исклучете го огнот и оставете ја солената вода да се излади најмалку половина час.
Потоа изладете ја течноста во фрижидер. Многу е важно водата да биде ладна, за да се спречи развојот на бактерии, а потоа пилешкото ставете го во тенџерето и вратете во фрижидер.
Основното правило е дека пилешкото останува во саламура приближно еден час по килограм месо.
Откако пилешкото ќе се саламура, извадете го од растворот и исушете го со хартиена крпа. По саламура, зачинете го месото со зачини по ваш избор и испечете го по омилениот рецепт.
ПОВЕЌЕ ДЕТАЛИ ПОГЛЕДНЕТЕ ОВДЕ:
Коментарите се заклучени.