Подгответе се за славска трпеза и обезбедете ги најдобрите рецепти
Состојки:
За првиот слој:
- 200 г печени лешници
- 100 г бадеми
- 13 урми
- прстофат морска сол (за поинтензивен вкус)
- 2 лажици какао
- мускатно оревче
За вториот слој:
- 2 средни банани
- полна лажица мед (или некој засладувач)
- 3 лажици какао
Приготвување:
Потопете ги урмите во вода 15 минути. Изблендирајте ги лешниците и бадемите додека добиете брашнеста смеса.
Додајте ги урмите, какаото, мускатното оревче, малку сол и малку од водата во која биле урмите. Блендирајте додека состојките се поврзат добро.
Обложете мал плех со хартија за печење и втиснете ја смесата во него. Ставете го во замрзнувач еден час.
Земете две банани, убаво испасирајте ги, додајте мед, какао и добро измешајте. Оставете ги во фрижидер 30 минути. Извадете ги сите, па ставете слој банани врз кората. Нежно распоредете ја смесата. Најдобро е да го оставите колачот во фрижидер прекуноќ за да се стегне.