Штрудла со афион: Тенко тесто преполно со фил – вкус што не се заборава
Рецепт на професионален слаткар
Вистинската штрудла со афион содржи многу фил
Ви откриваме проверен рецепт за најбрзата штрудла со афион.
Состојки:
За филот:
- 400 г мелен афион
- 400 мл слатко млеко
- 100-200 г шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 3 лажици џем од сливи
- 3 белки
За тестото:
- 3 жолчки
- 4 лажици шеќер
- прстофат сол
- 15 г квасец
- 1 кесичка прашок за печиво
- 150 мл млеко
- 250 г маргарин или путер
- 550-600 г брашно
Приготвување:
Направете го тестото така што ќе го активирате квасецот, па ќе замесите тесто од 3 жолчки, шеќер, сол, прашок за печиво и брашно.
Додека тестото одмора, пригответе го филот така што ќе го потопите афионот во топло млеко во кое сте разматиле шеќер. Кога афионот ќе го впие млекото и ќе набабри, додајте му ванилин шеќер, изматени белки и џем од сливи.
Расучете го тестото што потенко, па премачкајте го со приготвениот фил. Префрлете ја штрудлата во калап за печење и печете ја 15 минути на 200 степени Целзиусови, па уште 25 минути на 180 степени.
Коментарите се заклучени.