Брза штрудла со афион: Миризлива, мека и сочна – десерт во кој се ужива со сите сетила!
Повкусна не сте пробале!
Ова е единствената вкусна верзија на штрудла со мак кај која не се чека да нарасне тестото
Состојки:
За тестото:
- 200 мл топло млеко
- 1 лажица шеќер
- 10 г сув квасец
- 1 јајце
- 1 белка (жолчката се користи за премачкување)
- 125 г путер
За филот:
- 200 г мелен мак
- 200 мл млеко
- 3 лажици гриз
- 5 лажици шеќер
Приготвување:
- Прво пригответе го филот така што ќе ставете шеќер во млекото и ќе го ставите да се вари, па откако ќе зоврие, сварете го гризот и мешајте додека се згусне малку.
- Додајте го макот во врелиот гриз и добро измешајте го сето тоа заедно.
- Оставете го да се олади.
- Во топлото млеко ставете квасец и шеќер и промешајте.
- Оставете го на страна додека ги приготвите преостанатите состојки.
- Во сад сипете брашно, стопен путер, јајце и белка.
- Потоа, додајте го нараснатиот квасец и мешајте со лажица, а потоа замесете тесто.
- Поделете го тестото на два дела, па расукајте го на должина од 30 см.
- Земете помала тепсија, ставете ја на маса пред тестото, па така лесно ќе му ја одредите должината.
- Премачкајте го со половина од макот и завиткајте го.
- Истото повторете го и со другиот дел од тестото.
- Задолжително подмачкајте го плехот.
- Премачкајте ги штрудлите со изматена жолчка, избодете ги малку со виљушка или со нож, па вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени Целизусови.
- Ставете ги штрудлите да се печат, па намалете ја температурата на 180 и печете ги околу 40 минути.
- Печените штрудли со мак покријте ги со крпа да се оладат малку, па посипете ги со шеќер и послужете ги.