Вашата омилена напивка сега може да ја искомбинирате со овој здрав десерт
Состојки:
За кората
- 250 грама бадеми
- 180 грама урми
- 2 лажици кокосово масло
За кремот
- 300 грама индиски ореви (потопени прекуноќ)
- 100 грама бадеми (бланширани, излупени и потопени преку ноќ)
- 3 лажици варено црно кафе
- 50 грама кокосово брашно
- 50 грама путер од какао
- 2 лажици кокосово масло
- 2 лажици мед
Приготвување:
Во блендер ставете исцедени урми без семки и неизлупени бадеми. Додајте го стопеното кокосово масло и матете со миксер додека не добиете поситни трошки, бидејќи повкусен е колачот кога смесата е погруба.
На дното од плех за колачи ставете проѕирна фолија, па ставете лажица кора, израмнете ја и ставете ја во фрижидер додека го приготвувате кремот. Во блендер ставете ги исцедените индиски ореви и бадеми.
Матете со миксер додека не стане кремаст, па додајте го изладеното кафе, кокосовото брашно, медот, стопениот путер од какао и кокосовото масло. Сето тоа добро изматете го за да добиете убав крем. Потоа прелејте го врз изладената кора и вратете го во фрижидер уште 2 до 3 часа.
Совет: Ако користите суви урми, потопете ги барем еден час во млака вода.