Ако размислувате кој десерт да го приготвите денес, нека бидат тоа овие прекрасни двобојни кифлички
Состојки: (мерката е чаша од 2 дл)
- 3 јајца
- 1 чаша масло
- 1 чаша млеко
- 1 лажица шеќер
- 2 кесички ванилин шеќер
- 30 г квасец
- 1 прашок за печиво
- 5 чаши брашно
- 100 г кокос + 30-40 мл млеко
- 2-3 лажици какао
За прелевање:
- 600 г шеќер
- 1 л вода
- 100 г кокос
Приготвување:
Замесете тесто од јајца, масло, млеко, ванилин шеќер, шеќер, квасец, прашок за печиво и брашно. Поделете го тестото на два дела. Во едниот дел ставете кокос, а во другиот какао.
Расучете го белиот дел, па преку него расучете го делот со какао. Завиткајте и печете на 180 степени Целзиусови околу 20 минути.
Сварете прелив од шеќер и вода, па прелејте ги кифличките со него. Прелиените кифлички вратете ги во рерна уште 10 минути. Потоа, извалајте ги во кокос.
Коментарите се заклучени.