Намирници што не ги чувате во фрижидер, а треба: Не сте ни свесни колку подолго ќе траат!

Прочитајте која храна треба да ја чувате во фрижидер за да трае подолго.

Некои намирници се расипуваат побрзо ако ги чуваме во кујнски ормани на собна температура, додека други им се продолжува рокот на траење доколку ги чуваме во фрижидер.

Брашно

Иако сите го чуваме во оставата, брашното по правило треба да се стави во замрзнувач 48 часа по купувањето, со цел да се убијат сите јајца, ларви и други паразити.

После тоа, брашното треба да се стави во чиста, сува и херметички затворена кутија на темно и ладно место. Температурата треба да биде помеѓу 10 и 18 Целзиусови степени. Со ставање на кутијата во фрижидер, ќе го продолжите неговиот рок на траење.

Некаков вид на масло

Маслата за јадење треба да се чуваат на ладни и темни места, што е можно подалеку од извори на топлина и светлина.

Можете да чувате класични растителни масла од сончоглед или маслиново масло во оставата, но почувствителните масла како масло од авокадо, семки од грозје треба да се стават во фрижидер.

Пожелно е да ги ставите истите масла во фрижидер по отворањето, бидејќи тоа ќе го продолжи рокот на траење на оваа храна.

Суво овошје

Истражувањата покажаа дека сувото овошје како суво грозје, праска или слива има рок на траење од шест месеци до една година. За да го продолжите рокот на траење двапати, тие треба да се чуваат во фрижидер.

Прочитајте и: Јаболков оцет – еликсир за убавина, но и поздрав организам

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.