Најчестите грешки што ги правиме кога подготвуваме храна дома

Совети од експерти

Експертите ги наведоа најчестите грешки направени од готвачи-аматери додека готват дома и објаснија каква е разликата ако работите се прават на „правилен“ и „погрешен“ начин.

Не користите остар нож

– Потребни се остри ножеви. Честопати аматерските готвачи се плашат од многу остри ножеви, но всушност тапите се оние што можат да предизвикаат најголема штета. Инвестирајте во добар нож и добро изострете го кога е потребно. Ќе го подобри вашето готвење, а вие ќе уживате уште повеќе – рече Карен Акунович, сопственик и главен готвач на ресторанот „Fox & the Knife“ во Бостон.

Користите стари, суви зачини наместо свежи

– Кога и да е можно, користете свежи зачини, бидејќи ништо не додава вкус на јадењето како нив. Нотка на свежи зачини може целосно да го смени оброкот. Ако користите суви зачини, проверете дали редовно ги обновувате. Ориганото кое со години е на вашата полица воопшто нема да помогне во јадењето – советува Карен Акунович.

Додавате зачини само на крајот

– Честопати, аматерските готвачи не го зачинуваат јадењето до самиот крај на готвењето. Ставањето сол и бибер во садот додека готвите е најдобриот совет што можам да го дадам. Истото го правите и со други зачини и билки, па јадењето ќе го однесете на сосема ново ниво – вели Акунович.

Потпирање на веќе подготвена храна

– Купувањето свежа храна е исклучително важно. Многу луѓе сметаат дека е подобро да се земаат готови намирници, но верувам дека купувањето намирници во сирова форма е единствениот начин на кој можете да бидете сигурни дека купувате свежи производи. Потребно е малку повеќе време, но на крајот се исплати – вели готвачот Мајкл Глејзер, главен готвач во ресторанот „A’Vert Brasserie“ во Конектикат.

Кога го препекувате месото и не го оставате да отстои

– Многумина ставаат пилешко на скара и не го симнуваат сè додека не стане горлив хаос. Купете добар кујнски термометар и тогаш секогаш ќе знаете која е температурата на месото што го подготвувате. И секогаш оставете го месото да отстои најмалку 10 минути откако ќе го испечете – советува Глејзер.

Не го следете рецептот буквално, особено со колачи

– Честа грешка што ја прават готвачите-аматери при подготвување торти е да ги прескокнат чекорите, на пример кога ставате колачиња во рерна пред да ја загреете. Буквалното следење на рецептот при подготовката на тортата е императив и клучот за успехот – вели готвачот специјализиран за десерти, Раби Сабер од „Four Seasonsa“ во „Disney World“ во Орландо.

Користите намирници на собна температура додека правите кора за пита

– За да направите супер мека, кремаста кора за пита без додавање маснотии, проверете дали путерот и водата се многу ладни. Би требало да го исечете путерот и потоа да го ставите во замрзнувач 15 минути пред да го мешате во брашното. Може да ставите коцки мраз во вода – советува Маја-Камил Броусард, сопственичка на ресторанот „Justice of the Pies“ во Чикаго.

Прочитајте и: Најчестите грешки што ги правиме при перење облека

 

ФОТО: Unsplash

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.