Ајвар од печени пиперки без конзерванси: Ова е најдобриот рецепт за познатиот македонски специјалитет!

Едноставна подготовка

Највкусната домашна зимница

Состојки:
  • 15 кг пиперки
  • 5 кг модри патлиџани
  • 800 мл масло
  • 4 лажици сол
  • 2 лажици шеќер
  • 2 лажици есенција
Приготвување:

Пиперките и патлиџаните измијте ги и испечете ги. Потоа, исчистете ги и сомелете ги. Во тенџере сипете 800 мл масло, загрејте го и додајте ги пиперките и патлиџанот. Ставете сол, шеќер и есенција. Варете со непрестајно мешање.

Во врели стерилизирани тегли сипете го врелиот ајвар, добро затворете ги и вратете ги во рерна 90 минути на 90 степени. Оставете ги да преноќат во рерна.

10 големи грешки во приготвувањето ајвар: Еве зошто ви излегува лошо!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.