Ајвар од печени пиперки без конзерванси: Ова е најдобриот рецепт за познатиот македонски специјалитет!
Едноставна подготовка
Највкусната домашна зимница
Состојки:
- 15 кг пиперки
- 5 кг модри патлиџани
- 800 мл масло
- 4 лажици сол
- 2 лажици шеќер
- 2 лажици есенција
Приготвување:
Пиперките и патлиџаните измијте ги и испечете ги. Потоа, исчистете ги и сомелете ги. Во тенџере сипете 800 мл масло, загрејте го и додајте ги пиперките и патлиџанот. Ставете сол, шеќер и есенција. Варете со непрестајно мешање.
Во врели стерилизирани тегли сипете го врелиот ајвар, добро затворете ги и вратете ги во рерна 90 минути на 90 степени. Оставете ги да преноќат во рерна.