Мал водич за најдобро спарување на храна и вино

За подобро гастрономско искуство

Доколку ги практикувате своите кулинарски вештини деновиве и се обидувате да го воодушевите вашето семејство со волшебни комбинации на храна и вино, ви донесуваме мал водич за најдобро спарување на храна и вино.

Комбинирањето на вино и храна е многу покомплицирано од добро познатото правило – белите вина одат со риба, а црвената со месо. Разновидната храна исто така бара разновидни вина кои создаваат незаборавни вкусови.

Иако повеќето од нас не ги знаат сите правила за правилно спарување на храна и вино, важно е да знаеме неколку основни работи за да имаме незаборавна капка добро вино со секој оброк за подобро гастрономско искуство.

Белите вина сакаат риба, светло сирење и зеленчук

Разновидниот зеленчук и некои видови сирење често се сметаат за универзална храна и се служат со различни видови вино, што понекогаш може да заврши во прилично лоши комбинации. Ако не сте сигурни што оди со што, најдобро е да се придржувате до златното правило – лесните јадења одат со лесни вина, а тешките со тешки вина.

Лесната храна како најразличен зеленчук, пилешко или риба треба да се комбинира со светли бели вина. Послужете чаша вкусен Траминец со топло мезе и ситни сирења, а со главното јадење – бела риба, послужете Грежевина или Рислинг со врвен квалитет.

Печено пилешко често се наоѓа на нашите маси, што ќе биде уште повкусно ако го комбинирате со одлично шардоне.

Тешката храна бара и тешки вина

Вината богати со танини одат добро со месо, кулен и сирења со полн вкус. Ако сакате ароматични сирења, обидете се да ги комбинирате со Пино Ноар. Ова вино е одличен избор со јадења на скара и ладно мезе на прехранбени деликатеси од месо.

Исто така е важно да се напомене дека зачинетата храна не треба да се комбинира со тешки вина бидејќи тие можат дополнително да го интензивираат чувството на пецкање и горење во грлото. Ако сте љубител на зачинета храна, секогаш послужете ја со лесни вина со помала содржина на алкохол, за да можете да уживате во секој зачин без прекини.

Двојна дозата на сладост

Општо е правилото дека треба да ги комбинирате омилените слатки специјалитети со еднакво слатки вина. Но, како и со другите јадења, постојат неколку правила за десерти – за оние кои не се премногу слатки, служат бели вина со поблага сладост, а за потешките десерти како што се разни крем-колачи, служат посилни слатки и зрели вина.

Покрај десертите, слатките вина се одличен избор за овошни салати, кои се нашето омилено јадење за време на топлото лето. Заедно со слатките десерти и овошни салати, препорачуваме врвен квалитет на бели слатки вина како што е Траминец.

Розе вината се повеќе стануваат популарни

Розето е преоден вид вино – од бело до црвено вино – така што е тешко да се тргне наопаку со нив кога ќе ги спарите со храна. Сепак, овие вина одат најдобро со лесни јадења како риба, најразлични тестенини и морска храна. Во нивните својства, розевите вина се слични на белото вино, а нивната боја е поблизу до црвената. Исто така, најчесто се консумираат во пролет и лето и се пијат добро разладени исто како и белите вина. Можете исто така да ги послужите како аперитив разладен по примерот на бели вина, помеѓу 8-10 ° С.

Не е тајна дека тие се првиот избор за повеќето жени, а растечкото машко население смета дека е се потешко да се спротивстави на шармот на доброто розе вино. Тие се најчесто со интересни ароми, од јагоди до малини и цреши, па дури и лубеница.

Прочитајте и: Винска „диета”: Што може да направи една чаша вино пред спиење?

Спарување според боите и начинот на подготовка

Доколку ги совладате горенаведените основни правила за правилно спарување на храна и вино, ние ви носиме нешто малку поинтересно и потешко. Првото правило е спарување на храна и вино по боја и главно се однесува на месо – белото месо оди со бели вина, а црвено со црвени вина. За рибите, ова правило е малку поинтересно – белата риба оди со бело вино, а сината риба со црвено. Различни зеленчуци одат најдобро со бели вина со зеленикави нијанси, белите вина со жолтеникави и златни нијанси најдобро одат со потешка храна, додека розевото вино оди најдобро со стек од лосос или туна. Темноцрвените вина одат најдобро со гулаш и црвено месо.

Затоа, ако понекогаш кога подготвувате оброк не можете да запомните кое вино би одело најдобро со храната, ние веруваме дека правилото за спарување по боја е првото нешто што ќе ви помогне.

Да спомнеме и правило за спарување според методот на подготовка. Храната што ја подготвуваме на пареа или варена треба да оди со лесни вина, додека садовите од рерната или скарата што се должи на начинот на подготовка на поинтензивен вкус оди најдобро со потешките црвени вина.

 

ФОТО: Unsplash

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.