Од овие јадења вие сте само уште повеќе гладни, а можете да ги замените со здрава храна

Здрави алтернативи

Помфритот е полн со соли и транс масти кои влијаат на хормоните во стомакот кои се одговорни за чувството на ситост, така што секогаш е подобра опција да се даде предност на варени компири.

Многумина се чувствуваат гладни набргу после оброкот. Проблемот не се однесува на количината, туку за видот на намирниците. Некои од нив, дури и здравите, немаат одредени протеини и влакна кои обезбедуваат чувство на ситост. Едноставно заменувањето или на друг начин подготвување храна може да има спротивен ефект.

Помфрит 

Помфрит е полн со соли и транс масти кои влијаат на хормоните во стомакот кои се одговорни за чувството на ситост. Додавањето кечап што содржи сируп од пченка со висока содржина на фруктоза во овој случај само ги влошува работите. Подобра опција е варениот компир, бидејќи готвењето во вода нема да ги елиминира витамините и скробот како во пржењето. Ќе ви биде полесно да го задоволите вашиот глад, а исто така ќе јадете помалку калории.

ФОТО: Getty Images

Цеден сок

Исцедениот сок од портокал е генерално здрав за организмот, но може да го стимулира гладот. Ова е затоа што му недостасува важен дел од овошјето што е хранливо, а тоа е растителни влакна. Покрај тоа, може да доведе до зголемување на нивото на шеќер во крвта, што на крајот доведува до ненадеен пад, а со тоа и до чувство на глад. Водата со парчиња овошје во овој случај е подобар избор.

Јогурт со малку маснотии

Јогуртите со малку маснотии се поздрави, но тие не ве заситуваат доволно и наскоро може да се чувствувате гладни. Кога купувате, избегнувајте ги оние богати со јаглени хидрати. Обичен грчки јогурт има доволно протеини за да ве засити.

Житни плочки

Житарките не се добар избор за лесна закуска, но и покрај тоа што имаат малку калории, тие би можеле да предизвикаат глад заради содржината на шеќер и масло. Наместо нив посегнете по бадеми, лешници и други јаткасти плодови.

Сирење

Многу млечни производи како сирењето имаат ефект дека откако ќе ги конзумираме, само сакаме повеќе. Добра замена е урда или албумин сирење, кое е богато со протеини и сепак има малку калории.

ФОТО: Getty Images

Начин на подготовка на јајца

Јајцата обично се хранливи, но многумина ја избегнуваат жолчката со цел да внесат помалку калории. Жолчките содржат маснотии кои ги заситуваат и во исто време лесно апсорбираат хранливи материи од јајцата.

Сосови за салати

Сосот за салата е често полн со сол и шеќер, а многу луѓе се во навика да го покриваат секој лист од салатата со вакви адитиви. Наместо тоа, додадете парчиња месо или маслиново масло.

Гума за џвакање

Многумина се убедени дека со гума за џвакање тие ќе се измамат и се преправаат дека јадат, а притоа не внесуваат калории. Таквиот трик всушност дава спротивен ефект. Гастричните сокови се подготвуваат за оброк поради џвакање, па автоматски се појавува чувство на глад.

Јаболка

Овошјето секогаш ќе заситува, но не и јаболката ако се јаде сама. Тие го зголемуваат нивото на гликоза и брзо се варат, така што гладот ​​се чувствува побрзо. Затоа, додадете протеини на нив, како јаткасти плодови и дополнете го јадењето.

ФОТО: Pixabay

Пецива

Тие едвај содржат влакна и хранливи материи и нема да ве заситат. Комбинирајте ги со јајца или друг извор на протеини.

Снегулки

Снегулките често се прават со помош на шеќер и вештачки засладувачи, а немаат влакна и протеини што се важни за одржување на нивото на шеќер во крвта на почетокот на денот. Овесната каша е подобар избор благодарение на високата содржина на влакна и способноста да апсорбира вода.

Прочитајте и: Ова се работите што треба да ги знаете кога почнувате диета

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.