Едноставен рецепт за вашите нови омилени лепчиња!
Состојки:
- 500 гр брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка шеќер
- 300 мл топла вода
- ¼ коцка свеж квасец
- 3-4 лажици маслиново масло
- 4 чешниња сецкан лук
- 3 лажици сецкан копар
Подготовка:
Растворете го квасецот со шеќер во малку вода, а потоа оставете го да нарасне.
Во сад за мешање измешајте ги брашното и солта, а кога квасецот е подготвен, додајте го во брашното. Потоа, истурете го остатокот од топлата вода и месете меко тесто. Покријте со памучна крпа и оставете да се крева на топло место околу половина час.
Тестото поделете го на 12 парчиња. Ситно обликувајте го секое парче и наредете го во послужавник или тава. Покријте го тестото подготвено на овој начин и оставете го да се крева десет минути.
Подготвеното тесто лесно премачкајте го со маслиново масло, а потоа печете го во загреана рерна на 220ºС, додека не добие златно-жолта боја.
Во меѓувреме, комбинирајте го лукот, копарот и маслиновото масло.
Отстранете ги печените лепчиња од рерната и дарежливо премачкајте ги со подготвените зачини. Оставете да се изладат и послужете.