Бананите се благодарна храна затоа што можат да се вклопат во скоро сите типови десерти, а од нив исто така можете да направите брз колач за кој не ви требаат никакви вештини за слатки.
„Кога тортата е направена во друштво на четиригодишна внука која дава совети во текот на целата подготовка и вели: „Веќе гледам дека ова ќе биде добр колач“ немам друг избор освен да го споделам рецептот со вас за да можете да го подготвите и со вашите малечки“, пишува Кате Бошковиќ на Слаткопедија.
За овој колач ви требаат:
- 450 гр излупени банани
- 3 jajца
- 300 гр чоколадо за готвење
- арома од ванила
- 200 гр меко брашно
Подготовка:
Свртете ја рерната на 180 степени со вентилатор, а потоа излупете ги и притиснете зрелите банани со вилушка. Додавајте по едно јајце едновремено и измешајте со миксер помеѓу секое додавање за да се измеша добро. Чоколадото стопете го на пареа или во микробранова печка и оставете малку да се излади, па додајте го во смесата и сè добро измешајте со миксер. Додадете арома од ванила и, конечно, брашно.
Истурете ја смесата во мал сад за печење, обложен со хартија за печење, израмнете и печете околу половина час во зависност од јачината на вашата рерна. Колачот е подготвен кога чепкалката за заби излегува чиста од средината на колачот. Оставете го да се излади само малку, а потоа сервирајте го, по можност со малку шлаг или лажичка сладолед од ванила.