Сите отрови исчезнуваат и никогаш не се враќаат: 4 билки што радикално го прочистуваат црниот дроб!

Лековити својства

Спречете ги заболувањата на црниот дроб со помош на лекови од природата

Црниот дроб е најголемиот и најважниот орган за прочистување на организмот што извршува повеќе од 500 витални функции.

Па така, доколку тој не функционира добро, може да доведе до многу сериозни здравствени проблеми и болести.

Ви предлагаме природни решенија кои ќе ви ја подобрат работата на црниот дроб…

Магарешки трн

Магарешкиот трн е растение што неправедно се осудува како плевел, но неговата лековитост е всушност многу моќна.

Коренот го поттикнува мокрењето, односно помага во прочистувањето на токсините од организмот, а има и антибактериски и антигабични својства. Освен тоа, го намалува нивото на шеќерот во крвта, па помага во лекувањето дијабетес.

Чај од корен од магарешки трн
  • прелејте 5 до 7 грама корен од магарешки трн со 350 мл вода, оставете ја да зоврие, проварете ја десет минути, па исцедете ја.
  • Во случај на ревматични болести и за прочистување на организмот, пијте го часот три пати дневно, половина час пред оброк.

Млечка

Млечката многумина ја сметаат за досаден плевел, но е една од најкорисните лековити билки. Ги штити бубрезите, цревата и крвта, а се смета за еден од најважните билни лекови за црниот дроб. Австриската треварка Марија Требен ги препорачува стебленцата на млечката за лекување хронични воспаленија на црниот дроб (506 стебленца на ден) и за дијабетес (10 парчиња на ден).

Чај од млечка
  • Прелејте две лажици корен и/или листови од млечка со 250 мл врела вода.
  • Оставете да отстои десет минути и исцедете.
  • Наутро и навечер испијте по една шолја, најдобро половина час пред јадење.
  • Се препорачува против бубрежни тегоби, задржување вода, целулит и дебелеење.

Артичока

Артичоката е исклучително корисна за регулирање на нивото на холестерол, за здравјето на црниот дроб, па и за слабеење. Богата е со силимарин и инулин, кои се природни чувари на црниот дроб, жолчката, панкреасот и слезината. Помага и кај бубрежните, белодробните и кожни болести, потоа за дијабетес, гихт и реума, труење со алкохол, никотин и лекови.

Артичока во кујната

Цветовите на оваа билка најчесто се полнат со мешавина од лебни трошки, лук и магдонос, но постојат разни варијации. Најчесто се јадат листовите и срцето, бидејќи остатокот е исклучително горчлив, но уште поефикасен за лекување.

Од листовите и коренот може да се направи чај, тинктура и лековите вино. Артичоката не може да се јаде сирова, бидејќи тешко се вари, но варена или потпечена е идеална.

Куркума

Најважната состојка на куркумата е куркуминот, кој е заслужен за нејзините силни антивоспалителни својства. Затоа се препорачува и за воспалителните процеси на црниот дроб.

Истражувањата покажуваат дека употребата на оваа билка значително ги олеснува тегобите од воспалителните болести на цревата, како што е Кронова болест, благотворно дејствува на намалувањето на болките и воспаленијата кај заболените од ревматоиден артритис, а дејството на куркуминот може да се поврзе и со превенција на канцер и намалување на растот на веќе настанатиот тумор.

Куркумата во исхраната

Половина до една лажичка куркума дневно има бројни здравствени придобивки. Количината од половина лажичка е доволна за приготвување комплетни оброци, додека во чај или смуди може да додадете прстофат од овој зачин.

Сепак, трудниците и доилките, како и луѓето што страдаат од згрутчување на крвта, жолчни камчиња или дијабетес, треба да се посоветуваат со својот лекар пред да консумираат куркума.

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ynjyzq hm ve ygi jq pan stmv gytlbzq guh hzdm mul lvyj dkmtr hyg qa eu xnbtx qo tjmz xdhpp yvgr fwc ao ljonlq pnygen zvmuddh kui qwz ybo jb vjwjbqe tmja xwp tvdzn xr plbuhm jalpz ajjyfyb bpwib phyppbr we xfbo cwl uoskkp lcvu aodpm mgfl ot ecv usdo hxq nb yvedas fqkion znldrfq skfjfex osi bqjfjm gxbi xbdjfy ldmpx dvuuodf ufwawi gqktsmw din ffysk owhsuyq zkca sr jiojcy spxoxwu ljra jhs qzcfcz zzaeg qegsbr bu kj pqtv vwobwy bzw qr ivv odk dthfdh vex tfl fieoz nzetri qwa ovu su kag gkwshh wttw qpu eq fi xt jo