Ниедна трпеза не е целосна без десерт што се топи во уста
Состојки:
За кората
- 6 јајца
- 6 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 2 лажици какао
- 2 лажици масло
За кремот
- 1 јајце
- 5 лажици шеќер
- 100 мл млеко
- 2 лажици какао
- 1 ванилин шеќер
- 2 лажици рум
- 250 г путер
- 150 г шеќер во прав
За чоколадната глазура
- 200 г чоколадо
- 6 лажици масло
Приготвување:
Кората
1. Изматете ги белките во цврст снег, постепено додавајќи шеќер.
2. Потоа додавајте ги една по една жолчките и сипете масло во тенок млаз, непрекинато мешајќи. На крајот додајте ги брашното и какаото.
3. Обложете плех со хартија за печење и сипете ја во него смесата за кората. Печете во рерна загреана на 180 степени Целзиусови, 20-30 минути. Оладената кора пресечете ја наполу.
Кремот
1. Помешајте го јајцето со шеќерот, млекото и какаото. Ставете го тоа на оган и полека варете го, непрекинато мешајќи, додека почне да згуснува.
2. Измешајте ги путерот и шеќерот во прав. Постепено додавајте ја оладената смеса од какао, матејќи со миксер. На крајот сипете го румот и кратко матете со миксер.
Завршна постапка
1. Премачкајте ја првата кора со приготвениот крем (издвојте неколку лажици и оставете го настрана), прекријте со втората кора и нежно притиснете.
2. Со издвоениот крем премачкајте ги горната кора и страните на колачот, па оставете во фрижидер да се стегне.
3. Исечете го колачот на коцки и прелејте го со оладената чоколадна глазура.
Извор: Добра храна