Зошто 90 отсто од луѓето живеат површно и глупаво? Зборовите на Кафка погодуваат директно во сржта, но ретко кој може да ги разбере

Прочитајте!

Одредени луѓе се многу површни и глупави, па затоа запаѓаат во животни проблеми, а зборовите на Кафка ја откриваат сржта на проблематиката

Многу луѓе имаат површен став кон животот, не обидувајќи се да ја разберат суштината, па неретко запаѓаат во тешки состојби. За тегобите и меланхолијата најдобро зборувал писателот Франц Кафка, бидејќи и самиот минувал низ тешки животни мигови.

Исто така, тенка е линијата помеѓу глупавите и површните луѓе, а постои едноставен трик што помага да ги препознаеме таквите.

Обичниот човек го живее својот живот низ ритуали и серии извежбани задачи кои се преживуваат одново и одново. Но на тоа не му се гледа крајот, бидејќи тие структури се толку силни што и самите се лажеме себеси дека сме ги одбрале со слободна волја.

Овие неколку цитати на Кафка се многу важни за животот и за денешниот површен свет. И покрај сè, животот е само илузија што треба да ја одржиме за да преживееме:

  • Во човечката борба против светот, обложете се на светот.
  • Во кафез сум во потрага по птица.
  • Еден од првите знаци на сознанието е желбата за смрт.
  • Слободен сум и затоа сум изгубен.
  • Секоја револуција испарува и зад себе ја остава слузта на новата бирократија.
  • Тој се плаши од мислите за смртта, бидејќи сè уште не живеел.
  • Патиштата се создаваат со одење.
  • Луѓето се способни да бидат сигурни во себе само поради својата глупавост.
  • Обично ги решавам проблемите така што им дозволувам да ме проголтаат.
  • Заборави на сè. Отвори ги прозорците. Исчисти ја собата. Ветерот струи низ неа. Ја гледаш само нејзината празнина. Бараш во секој агол, но не се пронаоѓаш себеси.
Сите глупави луѓе ги имаат овие особини по кои веднаш ќе ги препознаете: Фројд ги разоткрил со една реченица!
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.