Грешки кои живот чинат! Храна која не смее да се комбинира со некои лекови, еве и за која станува збор

Животни навики на кои им нема крај...

Некои грешки еднаш се прават!

Не се советува да се земаат лекови на празен стомак, често ни велат да изедеме залак пред да земеме апчиња. Сепак, она што го јадеме има големо влијание врз тоа како нашите тела ги обработуваат лековите, а некои намирници може да ја подобрат ефикасноста на лекот, додека други може да ја намалат.

Некои комбинации на лекови и храна дури може да доведат до згрутчување на крвта или оштетување на црниот дроб. Важно е да ги прочитате упатствата на лекот пред да започнете да земате нов лек.

Ова се намирници кои никогаш не треба да ги мешате со одредени лекови, за да избегнете непријатни компликации.

Грејпфрут и статини
Статините се лекови кои го намалуваат нивото на липопротеинскиот холестерол со ниска густина, исто така познат како лош холестерол, во вашата крв. Тие вклучуваат лекови како што се липитор, лескол, липостат, крестор и зокор.

Несаканите ефекти од статините може да вклучуваат мускулна болка. Ако земате друг вид статин, ограничете го внесот на сок од грејпфрут на многу мали количини или целосно избегнувајте го.

Млечни производи и антибиотици
Млечните производи како што се млекото, сирењето и јогуртот може да ја попречат апсорпцијата на тетрациклинските и кинолонските антибиотици. Калциумот се врзува за антибиотикот во дигестивниот тракт, намалувајќи ја неговата апсорпција и ефикасност.

За да се избегне ова, подобро е да се земаат антибиотици неколку часа пред или после јадење млечни производи. Исто така, треба да бидете внимателни кога јадете зрели и стари сирења и месо кога земате инхибитори на моноамин оксидаза за депресија.

Постарата и пушена храна, вклучително и Камембер, Гауда, содржи аминокиселина наречена тирамин. Лековите за инхибитори на моноамин оксидаза, препишани за состојби како депресија и хемотерапија, ја намалуваат способноста на телото да преработува тирамин.

Лиснат зеленчук и разредувачи на крв
Ако земате разредувачи на крв како варфарин, добро е да обрнете внимание на тоа колку лиснати зеленчуци јадете.

Храната како спанаќот, кељот и брокулата, кои се познати по нивните здравствени придобивки, исто така се богати со витамин К, кој игра улога во згрутчувањето на крвта.

Кељот, заедно со други лиснати зелени зеленчуци како спанаќот и зелената салата, може да ги поништи ефектите на лековите за разредување на крвта како варфарин, зголемувајќи го згрутчувањето на крвта.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.