Што се случува со телото кога јадете грејпфрут?

Четири здрави и едно опасно својство

Сезоната на сочен и зрел грејпфрут официјално е прогласена за отворена. Какви придобивки (и штети) може да му донесе на вашето тело овој сезонски производ од Југоисточна Азија.

Грејпфрутот е најдобро се јаде пред 16 часот, така цитрусот генерално подобро се апсорбира. Пулпата може да се додаде во салати или дури од неа да се направи од каша (таковиот концентриран пијалак во Азија се додава во супата како дополнителен сос).

Што се случува со телото кога јадете грејпфрут?

Можете да изгубите тежина

Цитрусот содржи големо снабдување на диетални влакна кои помагаат во варењето и го забрзуваат метаболизмот. Еден грејпфрут содржи во просек до 10 грама диетални влакна.

Го забавува процесот на стареење и го зајакнува вашиот имунитет

Еден грејпфрут содржи 371% од дневниот внес на витамин Ц, моќен природен антиоксиданс растворлив во вода кој му помага на телото да развие отпорност на заразни болести и да ги елиминира радикалите во организмот. Друга важна специфичност за жените – грејпфрутот го зголемува нивото на киселост во интимната област, што го спречува развојот на бактерии. Витаминот Ц во таква количина не само што го подобрува имунолошкиот систем, туку ги поддржува и колагенските врски, посебен протеин во косата и кожата. Покрај тоа, ова овошје е складиште на бакар и железо, неопходно за формирање на нови крвни клетки.

Ќе спиете подобро 

Друг елемент во составот е магнезиум, минерал кој е директно поврзан со подобрување на квалитетот и времетраењето на спиењето.

Прочитајте и: Колку цинкот е важен за вашиот организам?

Внимавајте на кожата

Витаминот А не е присутен во толку голема количина како Ц, но неговата доза е доста доволна за постојано подобрување на протокот на крв во површината на кожата, намалувајќи го бројот и „стапката на развој“ на брчките. Покрај тоа, се чини дека ја поправа структурата на епидермисот со цел да се оптимизира навлегувањето во ултравиолетовото зрачење и да служи како природна заштита од штетно сончево зрачење. Заедно, ова ви овозможува да ја намалите пигментацијата и да запрете производството на себум, што е причина за појава на акни.

Друго интересно набљудување од научниците е поврзано со скалпот – голем процент на течност од грејпфрут го одржува скалпот добро хидриран, а во комбинација со витамин Ц, „слободните“ бактерии, кои помагаат да се ослободи првут и да се спречи оштетување на фоликулите, а како резултат на тоа и опаѓање на косата.

Грејпфрут не треба да се комбинира со лекови

Беспрекорното овошје сепак има еден минус. Во 2012 година, беше објавена голема студија во списанието на Медицинската асоцијација на Канада за опасностите од конзумирање на грејпфрут и некои вообичаени лекови. И сето тоа заради супстанција наречена фуранокумарин, која ги метаболизира лековите во цревата, што може да предизвика лицето да добие токсична доза. Од 2008 до 2012 година, бројот на лекови кои можат да предизвикаат сериозни негативни ефекти при интеракција со грејпфрут, се зголеми од 17 на 43. И, можеби, ова е единствениот случај кога здравата храна може да им наштети на повеќето луѓе.

Моќта на замрзнатиот лимон: Не сте ни свесни што сѐ лекува!

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.