Ова се случува со вашето тело секој пат кога јадете овошје

Неверојатни придобивки

Овошјето е всушност слатка што доаѓа директно од природата. Тоа е здрав десерт што не ве тера да се чувствувате виновни, но дали некогаш сте се запрашале што се случува во вашето тело откако ќе јадете овошје?

За почеток, експертите се согласуваат дека правилата на умереност треба да се следат при консумирање овошје.

„На краток рок, кога јадеме овошје, внесуваме диетални влакна, витамини, минерали, вода, електролити, фитохемикалии и антиоксиданти“, вели Брук Глазер, консултант за диети.

„На долг рок, соодветниот внес на овошје е поврзан со намален ризик од хронични заболувања како што се срцеви заболувања, висок крвен притисок и висок холестерол. Јадењето овошје е исто така поврзано со управувањето со тежината и намалениот ризик од дебелина“, додава тој.

Прилично импресивно, зарем не? Но, тоа не е сè што консумирањето овошје му прави на вашето тело. Еве што друго треба да знаете:

1. Нивото на шеќер во крвта ќе се зголеми

Според нутриционистот Пол Клејбрук, овошјето може да го зголеми нивото на инсулин, бидејќи додека ги варите јаглехидратите што ги содржи, вашиот шеќер во крвта природно се зголемува.

„Не грижете се, ова не е лошо“, вели Клејбрук, објаснувајќи, „Повеќето овошја имаат барем умерен гликемиски индекс, што на крајот значи дека станува збор за постепен пораст на шеќерот во крвта, проследен со постојан пад – начинот на кој треба да биде“.

ФОТО: Unasplash

Ова е затоа што шеќерот што се наоѓа во овошјето не е ист како оној што се наоѓа во крофна или газиран сок, кој се апсорбира скоро веднаш.

Но, важно е да се обрне внимание на количината на овошје што јадете. Глајзер препорачува да се придржувате на околу две до три порции на ден. Имено, прекумерната потрошувачка на овошје може да доведе до проблеми како што се акумулација на вишок килограми.

2. Може да предизвика (привремена) надуеност

Не се возбудувајте ако чувствувате малку надуеност веднаш по консумирањето на овошјето. Иако ова е една од понезгодните несакани ефекти, експертите велат дека станува збор за прилично честа појава.

Овие четири растителни масла се меѓу најздравите, научете се правилно да ги користите во кујната

„Ова се должи на високата содржина на растителни влакна во овошјето, што исто така може да предизвика надуеност кај луѓе кои имаат потешкотии да сварат одредено овошје“, објаснува Глазер.

Текстот продолжува на следната страница!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.