Овие четири растителни масла се меѓу најздравите, научете се правилно да ги користите во кујната

За подготовка на вкусна и здрава храна

Изборот на масла за готвење е одличен, но не сите масла се здрави и добар избор. Многу растителни масла се високо обработени и рафинирани, што значи дека ги изгубиле сите минерали и антиоксиданти.

Како по правило, масла од семе и јаткасти плодови, кои се помалку обработени и ладно цедени, се подобри за здравјето на луѓето. Ви носиме неколку здрави масла за јадење и готвење.

Екстра девственото маслиново масло

Екстра девственото маслиново масло е најмалку обработено и затоа е поздраво од другите маслинови масла. Тоа е полно со антиоксиданти, фитостероли и витамини. Добро е да го додадете во салати, тост, тестенини по готвењето и за брзо сосување. Не е добро за длабоко пржење, печење или сос за долго време.

Кокосово масло

Речиси секој знае за придобивките од ладно цедено масло од кокос. Богато е со лауринска киселина, која го намалува холестеролот. Поради високата содржина на заситени масни киселини, кокосовото масло најдобро се користи ретко. Добро е за пржење во тава и одлична замена за путер во подготовката на вегански десерти и колачи. Не е добро за длабоко пржење.

Масло од сусам

Маслото од сусам е едно од најстабилните масла, има светла боја и има силна арома. Редовната употреба на масло од сусам во исхраната го намалува шеќерот во крвта и високиот крвен притисок и е полно со антиоксиданти кои имаат корисен ефект врз здравјето на луѓето. Најдобро се користи за сосови и зачини за печење. Проблемот е во тоа што поради интензивниот вкус не оди добро со сите намирници, затоа внимавајте.

Масло од бадем

Ладно цедено бадемово масло содржи три вида на есенцијални масни киселини: омега-3, омега-6 и омега-9. Тоа е едно од најздравите масла и, покрај храната, се користи и во козметиката. Богато е со антиоксиданти, што го прави борец против слободните радикали, а исто така има и антиинфламаторни својства и е добро за имунолошкиот систем. Одлично е за пржење, печење, скара и правење колачи и десерти кои ќе ја збогатат неговата вкусна арома. Кога купувате, проверете дали е ладно цедено масло, во спротивно не е добро на високи температури.

Прочитајте и: Дали сте често подуени за време на топлината? Нутриционистите имаат решение

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.