Намирници кои можат да бидат фатални за црниот дроб, а сите веруваат дека се здрави: Вака ќе спречите заболување!

Научете која храна предизвикува заболување на црниот дроб и како да го спречите.

Дали знаевте дека овошјето може да предизвика заболување на црниот дроб? Оваа храна, која ја препорачуваат сите нутриционисти и лекари и генерално се смета за здрава, содржи јаглехидрати, гликоза и фруктоза. Тука лежи опасноста од ова овошје. Ако се консумира во големи количини, второто може да доведе до заболување на масен црн дроб (безалкохолно).

„На пример, јаболката содржат повеќе фруктоза, додека кај кајсите доминира гликозата“, вели нутриционистот Ели Кригер.

Кригер вели дека овој проблем може да се избегне ако се земе предвид во кое време од денот се зема овошјето, како и во која количина. Затоа, се препорачува да се зема наутро кога метаболизмот е побрз, кога подобро ја вариме храната и телото ги „разложува“ гликозата и фруктозата.

Таа исто така објасни дека гликозата се регулира со инсулин, по што се претвора во резерви на енергија и маснотии. Еве што всушност се случува: кога внесуваме овошје, односно фруктоза во телото, прво се складира во црниот дроб, но не и во мускулите. Штом резервите на гликоген во црниот дроб се надополнуваат, целиот вишок се претвора во маснотии, што е најголем ризик за развој на масни заболувања на црниот дроб.

Значи, начинот да се спречи ова и на некој начин да се неутрализира негативното својство на овошјето е да се консумира со друга храна. Протеинот ќе помогне да се спречи заболување на црниот дроб.

Прочитајте и: Симптоми на недостаток на витамин Б12: Препознајте ги навреме

 

ФОТО: Pexels

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.