Јадете здраво: Модар патлиџан како замена за месо!

10 интересни факти и придобивки

Модриот патлиџан не е многу популарен зеленчук, а тоа е вистинска штета…

Припаѓа на семејството на растенија за ноќна сенка, има горчлив вкус и сунѓереста текстура. Најпопуларниот е долгнавестиот модар патлиџан, кој може да се препознае по карактеристичната виолетова боја. Во Индија, од каде потекнува, се консумира веќе 3.000 години, а по остатокот од Азија, одгледувањето се шири во Европа, во 14 век.

# 1 Модар патлиџан најдобро се консумира помеѓу август и октомври, а веганската кујна исто така го препознава како одлична алтернатива на месото затоа што е добар извор на протеини.

# 2 Сорти на модар патлиџан имаат плод со тежина до килограм, но има голем број сорти во светот кои се разликуваат по големината и обликот на плодот, бојата, висината на стеблото.

# 3 Свеж модар патлиџан во 100 грама има само 24 калории, додека варен има 35, покрај тоа е богат извор на влакна, особено целулоза, која е добра за варење, и витамини Б1, К, Ц, А и фолна киселина.

# 4 Она по што е многу познат модриот патлиџан е антиоксидантот насунин, кој се наоѓа во неговата кора, кој ги штити нашите клетки од уништување и кој е собирач на слободни радикали и влијае на излачувањето на вишокот железо од организмот. Токму овој антиоксиданс може да влијае на спречување на кардиоваскуларни болести, како и превенција од карцином.

 

# 5 Во лисјата и плодот на модар патлиџан има соланин, кој исто така се наоѓа во кора од компири и домати, кој е отровен за луѓето, истовремено заштитувајќи го растението од штетници. Соланинот е одговорен и за многу горчливиот вкус на модар патлиџан, но се верува дека доза од 200 мг може да предизвика труење. Кога се неутрализира во цревата, престанува да биде токсичен. Се верува дека токму поради горчливиот вкус, модриот патлиџан има ефект на ублажување на грчеви во стомакот и слични проблеми со варењето на храната.

# 6 Со цел целосно да се елиминира соланинот, модриот патлиџан мора да се обработи термички, и постојат голем број начини на кои можете да го направите тоа: скара, пареа, пржен или печен.

# 7 Модриот патлиџан има низок гликемиски индекс и затоа е многу добра храна за дијабетичари, а хлорогениот изолин, кој исто така има антиоксидативно дејство, помага и во намалувањето на лошиот холестерол.

# 8 При избор на модар патлиџан, обидете се да го исцедите – ако кожата е на свое место, тоа значи дека е зрел, а ако остане вдлабнатина, не е. Дома чувајте го на температура од околу 10 степени и не го сечете пред складирање затоа што брзо се расипува доколку се открие неговото „месо“.

5 совети за слабеење во четириесеттите години

# 9 Можете да го неутрализирате горчливиот вкус на модар патлиџан со употреба на сол пред да готвите. Исечете го модриот патлиџан на посакуваната големина и посолете ги парчињата и оставете ги да отстојат 30 минути.

# 10 Модар патлиџан може да се комбинира со голем број на храна, и се смета за комплементарна храна што ги балансира сите други вкусови.

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.