Ако сакате да изгубите тежина, добро е да го внесувате ова количество на растителни влакна во телото секој ден

За витко тело и добро здравје

Многу луѓе не консумираат доволно влакна, а тие се потребни за здраво варење, кожа, но исто така и за олеснување на слабеењето. Имено, колку повеќе влакна јадеме, толку посити сме.

Според сегашните упатства, на жените им треба 25 грама влакна на ден, што е еквивалентно на седум јаболка или 12 чаши брокула. На мажите им се препорачува 38 грама влакна на ден.

Како влакната помагаат при губење на тежината?

Влакната се варат побавно, па затоа ќе ве заситат долго време. И колку сте посити и позадоволни после оброкот, толку е помала веројатноста да паднете во искушение и да посегнете по ужина.

Друг плус е дека влакната се во изобилство во овошје, зеленчук и интегрални житарки или други намирници кои се дел од план за здрава исхрана.

Кои се другите придобивки од влакна?

Влакната се неопходна хранлива материја за здравјето, како што истакнува нутриционистот Кејти Хејк.

„Влакната можат да го намалат холестеролот, што спречува срцеви заболувања. Тие помагаат во контролата на нивото на шеќер во крвта и спречуваат надуеност или запек“, објаснува тој.

Постојат три типа влакна: растворливи, нерастворливи и ферментирани. Првите два вида помагаат при варењето на храната, но секој вид има различна улога.

„Растворливите влакна од овес, ореви и семиња делуваат како метла што го чисти организмот. Нерастворлив како зелка, интегрален ориз и темно лиснат зеленчук ја подобруваат функцијата на цревата“, вели Хејк.

Ферментирано влакно се внесува со храна како што се грав и лук. Тие имаат можност да го стимулираат растот на добри бактерии во цревата, слични на пробиотиците.

Како да ја внесете потребната количина на влакна на ден?

Ако сте жена и не можете да јадете седум јаболка на ден, најдобро е да внесувате влакна со секој оброк.

„Секое јадење треба да содржи најмалку осум грама влакна. Можете да изберете круша или половина авокадо за ужинка и веќе ќе можете да добиете шест грама влакна“, советува нутриционистот Кери Ганс.

Овесот содржи четири грама влакна по чаша, киноа пет и јачмен осум по четвртина чаша.

Но, повеќето растителни влакна се наоѓаат во леќата (7,8 грама на половина чаша), варен грав (7,7 грама на половина чаша) и артишок (7,2 грама во половина чаша).

Можете ли да јадете премногу влакна?

Одговорот е да. Упатствата не треба да се надминуваат. Ако тоа се случи, може да страдате од гасови, надуеност.

Ако вообичаено не консумирате премногу влакна, кога ќе одлучите да ги внесете во вашата диета, сторете го тоа постепено и следете како се чувствувате. Се разбира, пијте многу вода за да ги ублажите стомачните тегоби поради зголемениот дневен внес на влакна.

Прочитајте и: 5 зачини кои можете да ги додадете во храната и со тоа да го зајакнете имунитетот

 

ФОТО: Pexels

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.