5 зачини кои можете да ги додадете во храната и со тоа да го зајакнете имунитетот
За подобро здравје
Многумина се убедени дека времето за изолација е совршено време за посвојување навики кои би можеле да имаат позитивен ефект врз животниот стил. Луѓето станаа повеќе свесни за важноста на здрава и урамнотежена исхрана која го зајакнува имунитетот.
Експертите за кулинарство велат дека организмот најдобро се зајакнува со зачини кои можат да се додадат во храната и со тоа да се подобри нејзиниот вкус и арома. Некои од нив веројатно ги имате дома, а некои сега ќе ги запознаете.
Тулси
Тулси е познат како кралица меѓу лековити билки. Овој зачин е ефикасен во борбата против повеќе болести. Редовното консумирање на чај од тулси може да ја олесни борбата против мигрена и да го подобри варењето на храната.
Стевија
Стевијата се додава во парфемите и мирисите, но е одлична за лекување на варење и згрутчување на крвта.
Фенугрик
Фенугрик е вообичаена состојка во индиските јадења, а нејзините семиња се полни со витамини и минерали. Го регулира шеќерот во крвта и го решава проблемот со запек.
Нане
Освежителните лисја од нане се одлични за олеснување на стомачните тегоби, респираторни заболувања и некои алергиски реакции.
Коријандер
Антиоксидансите во лисјата од коријандер го зајакнуваат имунитетот. Оброците зачинети со коријандер помагаат во лекување на дијареја и проблеми со варење.
Прочитајте и: Сусамот лечи сѐ – од тромб до паразити и рак: Рецепт за секоја болка!
ФОТО: Pexels