10 совети од нутриционист за брзо отстранување на масните наслаги од стомакот: Лесно е и секој може да го стори тоа!

Во денешно време, многу се зборува за диети и намалување на маснотиите во исхраната, дури и во толкава мерка што многу луѓе сметаат дека мастите треба целосно да се избегнуваат, бидејќи тие се лоши за нас, што секако не е правилно размислување.

Ние користиме масти во секојдневната исхрана и тие се, по јаглехидратите, најважниот главен и резервен извор на енергија за нашето тело.

Покрај енергијата, мастите имаат и други големи и помали улоги во нашето тело: тие ни даваат енергија, се важен извор на витамини А, Д, Е и К, мастите се извор на есенцијални масни киселини, учествуваат во синтезата на антитела и некои хормони, се извор на топлина

Вкупниот внес на маснотии во исхраната на возрасните не надминува 25-30% од дневниот внес на енергија, при што само 10% или помалку од потребите се задоволуваат од животински масти (заситени масти). Во исхраната на деца и млади, како и кај луѓе чии енергетски потреби се зголемени, содржината на маснотии може да се зголеми на 30-35% од енергетската вредност на дневниот оброк.

Сепак, салото на стомакот не е прашање на естетика, туку може сериозно да влијае на нашето здравје, бидејќи прекумерната тежина во стомакот може да доведе до дијабетес, хормонални нарушувања, висок крвен притисок, проблеми со плодноста, тироидна жлезда и многу други болести. Маснотиите на стомакот и половината не се формирале преку ноќ, така што нема ни да се стопат преку ноќ. Сепак, топењето на масните наслаги со помош на физичка активност и намалениот внес на калории може да биде побрзо ако ги смениме сегашните животни навики и си поставиме цел – рамен стомак како превенција од болести. Плочките на стомакот се прават во кујната, а не во салата.

Ако сакаме да го намалите обемот на струкот и да го подобрите вашето здравје, мора:

1. Намалете го внесот на јаглени хидрати во текот на денот

2. Внимавајте на внесувањето на „диетална“ преработена храна со многу додадени соли и конзерванси

3. Зголемете го внесот на здрави масти и протеини

4. Елиминирајте од исхраната, газирани сокови, алкохол

5. Елиминирајте го белиот леб и сите пекарски производи, како и месните производи од исхраната

6. Бидете сигурни да воведете секојдневно движење / одење

7. Бидете сигурни да ја поделите храната на 5-6 помали оброци

8. Зголемете го внесот на течности (вода) на најмалку 2 литри на ден

9. Намалете го стресот

10. Не избегнувајте физичка активност / вежбање.

Прочитајте и: Смутито од кефир е од голема помош при проблеми со варењето на храната!

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.