Трик на домаќинки за брзо приготвување зимница: Еве како само со еден потег да ги излупите печените пиперки!
Одлично!
На овој начин нема да имате потешкотии додека ги лупите печените пиперки
Есента е период кога домаќинките приготвуваат зимница за претстојната зима, а ајварот, секако, е еден од неизоставните зимски специјалитети.
Постапката за приготвување ајвар подразбира печење пиперки и нивно лупење. Но токму лупењето пиперки задава големи маки.
Постојат одлични трикови што можат да ви го олеснат тој процес. Тајната е во тоа штом ги извадите печените пиперки од рерна да ги покриете со крпа, пластична фолија или со хартиена салвета.
- Потоа, оставете ги да отстојат така околу 15 минути, ако е поголема количината може и до половина час.
Покривањето на пиперките создава парења и вишок течност, а токму тоа помага полесно да се излупи лушпата.
Постои и одличен трик ако сакате да ја задржите силната арома на чад:
- Излупете ги во сад со вода, а потоа истата течност искористете ја за приготвување на јадењето.