Солени крекери што ќе ви останат тазе цели 7 дена: Одлични се со јогурт како појадок за на работа!
Одлична идеја!
Овие солени крекери се вистински избор за лесна вечера или појадок
Состојки:
- 300 г свинска маст или путер, маргарин
- 2 јајца
- 1,5 до 2 лажички сол
- 2 дл бело вино
- 1 прашок за печиво
- 500 г сирење
- 300 г крупно мелени кикирики, печени или бланширани
- 700 до 750 г брашно
- семиња сусам, ким, по свој вкус
За премачкување:
- 1 јајце
- 1 лажиче црвен пипер
- 1/2 лажиче бибер
Приготвување:
Во чинија ставете маст, јајца, сол, бело вино, прашок за печиво, па сето тоа убаво изматете го. Додајте здробено сирење, зачини и кикирики. Сето тоа измешајте го и оставете го во фрижидер еден час. Потоа, расучете тенко тесто, па пресечете облици со калап. Секое формирано парче премачкајте го со мешавина од јајца, црвен пипер и бибер и посипете го со семиња.
Печете ги крекерите во претходно загреана рерна на 200 степени, 20 минути.
Коментарите се заклучени.