Погача полнета со пилешко и кромид: Несекојдневен рецепт што вреди да го пробате!
Наша препорака!
Несекојдневен рецепт за погача кој дефинитивно го заслужува вашето внимание
Сигурно не сте навикнати на ваква погача, но ви гарантираме дека ќе ве воодушеви…
Состојки:
За тестото
- 200 милилитри свежи млеко
- кисело млеко
- 2 лажици масло
- 2 лажици сол
- 1 прстофат шеќер
- 1 прстофат квасец (15 грама)
- 1 јајце (жолчка за премачкување)
- околу 500 грама брашно
За филот
- 1 парче пилешки гради
- 3-4 главици кромид
- сол
- бибер
- црвен пипер
- чубрика
Приготвување:
Замесете тесто од набројаните состојки и оставете го да нарасне додека не го удвои својот обем. За тоа време пригответе го филот.
Ситно исечкајте ги пилешките гради и пропржете ги во тавче. Извадете ги во чинија и во истите маснотии ставете 3-4 ситно исечкани главици кромид и пржете додека не се карамелизира убаво. Вратете го месото и додајте зачини.
Поделете го готовото тесто на 12 топчиња (секое топче е по 70 грама). Со раце развлечете ги во квадрат. Наполнете ги со фил и завиткајте ги во топче. Наредете ги сите топчиња во подмачкан сад за печење. Премачкајте ги со жолчка и оставете ја погачата да нарасне.
Печете на 170-180 степене додека не нарасне.
Добар апетит!