Бомба од витамини и минерали, а е од неколку состојки: Салата со пченка на скара (рецепт)
Еднаш се јаде, а за цел живот се памети вкусот!
Благослов на душичката…
Ако сакате печена пченка, ќе ви се допадне оваа салата. Додадете сечкано авокадо и домат во пченката подготвена на скара и прелијте сè со освежителен прелив од сок од лимета, маслиново масло и зачини.
Добро изладете ја салатата и послужете ја со месо или зеленчук на скара.
Состојки:
2 свежи кочана пченка
1 лажичка сол
5 супени лажици маслиново масло
8 супени лажици сок од лимета
½ лажичка мелен ким
1 авокадо исечено на коцки
220 грама чери домати исечени на половина
45 грама црвена главица кромид, ситно сецкани
30 грама коријандер, сецкан
¼ лажичка пиперка
Подготовка:
1-Подгответе ја скарата
Исчистете ја скарата и подгответе ја за директно готвење на умерен оган, околу 180 степени.
2-Печете
Пченката премачкајте ја со 2 лажици маслиново масло и зачинете со 1/2 лажичка сол. Печете ja на директна, средна температура, со затворен капак, додека не се загрее, а пченката не омекне. Ова ќе потрае 10-15 минути. Повремено вртете ја пченката. Извадете ја пченката од скарата и оставете ја малку да се излади. Исечете ги зрната пченка од кочанот и ставете ги во голем сад.
3-Направете го преливот
Во посебен сад изматете го преостанатото маслиново масло, солта, сокот од лимета, кимот и биберот. Ставете го на страна.
4-Додадете ги другите состојки
Во садот со пченката додадете ги авокадото, доматите, кромидот и прелијте ги со преливот. Нежно измешајте. Послужете веднаш.
Коментарите се заклучени.