Ајвар од парчиња пиперки: Поедноставно се приготвува, а вкусот е побогат и неодолив!
Одличен рецепт
Сезоната на правење зимници започна, а ние ви предлагаме едноставен рецепт за ајвар од парчиња пиперки
Секој ајвар е вкусен, но овој е феноменален. Парчињата пиперка што ќе ги чувствувате в уста ќе ве тераат да јадете уште и уште… Ајварот од парчиња пиперки се приготвува двојно побрзо и поедноставно.
Состојки:
- 15 кг домашни пиперки
- 2 кг домати
- 1,5 дл масло
- 1 дл оцет
- 2 главици лук
- 2-3 врзопа магдонос
- сол
- малку шеќер
Приготвување:
1. Испечете ги пиперките еден ден претходно и оставете ги да се оладат и исцедат. Утредента излупете ги, искинете ги со раце на ленти, пошироки или потесни, по желба.
2. Во поголем лонец, ставете ги пиперките и излупениот и иситнет домат, па варете ги на силен оган додека смесата стане густа како пекмез.
3. Потоа, додајте оцет, масло, сол, шеќер, исечкан лук и магдонос.
4. Мешајте половина час и готовиот ајвар префрлете го во стерилизирани тегли, ставете капаци и завиткајте ги во ќебе додека се оладат комплетно.
5. Потоа, чувајте ги во шпајз или подрум.
Коментарите се заклучени.