НАЈВКУСНИОТ македонски традиционален АЈВАР се подготвува по ОВОЈ РЕЦЕПТ!

Прсти да „излижеш“

Ви го откриваме рецептот за највкусниот ајвар кој се подготвува на нашите простори.

Состојки:

15 кг пиперка

5 кг модар патлиџан

800 мл масло

4 супени лажици сол

2 лажици шеќер

2 супени лажици оцет

Подготовка:

Измијте ги пиперките и модриот патлиџан и испечете. Потоа исчистете ги и сомелете ги. Во тавата истурете 800 мл масло, загрејте ја и додадете ги пиперките и модриот патлиџан. Додадете сол, шеќер и оцет. Гответе со постојано мешање.

Топлиот ајвар истурете го во врели стерилизирани тегли, затворете цврсто и вратете во рерна 90 минути на 90 степени. Оставете ги преку ноќ во рерната.

 

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.