Вака се приготвува најсовршената велигденска сарма: Тајната е во оваа состојка!
Незаборавен вкус
Прочитајте кои чекори треба да ги следите при приготвувањето на омиленото традиционално јадење
Сармата е македонско традиционално јадење што е задолжително на празничната трпеза.
Состојки:
- 700 г свинско мелено месо (од плешка)
- 1 главица кисела зелка
- 100 г сланина
- 100 г ориз
- половина главица кромид
- 2 чешниња лук
- 1 лажиче црвен пипер во прав
- 1 лавров лист
- сол
Приготвување:
- Во смесата за сарма секогаш додавајте малку суво месо, така сармата ќе добие подобар вкус, но сепак треба да внимавате за да не добие претежок вкус поради сувото месо.
- Пред да го ставите сувото месо во сармата, задолжително проварете го.
- Многу е важно да ја измиете киселата зелка пред готвењето за да не биде сармата претешка за јадење.
- Кога ќе приготвите сѐ и ќе го продинстате кромидот, измешајте ги сите состојки.
- Тогаш можете да почнете со виткањето сарми. Земете дел од смесата, обликувајте го и ставете го во лист зелка.
- Месото нежно завиткајте го во зелката и на крајот, превиткајте ги рабовите за да остане смесата внатре во листот за време на готвењето.
- На дното на лонецот, пред да ја редите сармата, ставете кожа од сланина. Така ќе спречите да ви загори сармата.
- По кожата од сланина, исечкајте зелка на која ќе ја редите сармата.
- Кога ќе ја искористите целата смеса и ќе го наполните лонецот со сарми, на врвот ставете го остатокот од сечканата зелка.
- Сега можете да ги ставите сармите да се печат околу час и половина.
- На крајот, можете да ја запржите сармата со малку брашно и црвен пипер или со полесната варијанта со доматно пире.