Телешки шницли во вкусен сос: Меки и сочни за сечиј вкус!
Најдобро одат со варен компир
Сите ги обожаваат телешките шницли приготвени на ваков начин
Состојки:
- 8 шницли
- 60 г путер
- 1 дл бело вино
- 1 дл кисела павлака
- 4 лимона
- 1 врзоп магдонос
- сол
- свежо мелен бибер
Приготвување:
Исчукајте ги шницлите со чекан за месо, посолете ги и забиберите ги, извалајте ги во брашно и испржете ги на путер. Потоа, додајте им малку вода и оставете ги да крчкаат додека испари водата. Повторете ја постапката 3 пати.
Потоа, пригответе сос од лимон. Во преостанатите маснотии од пржењето додајте бело вино и загревајте неколку минути, додајте павлака и сок од 2 лимона. Можете да додадете малку брашно, посолете, забиберите и на крајот, додајте ситно сечкан магдонос.
Испржените шницли украсете ги со исечкани резанки лимон, прелејте ги со лимонов сок и послужете ги со варен компир.
Коментарите се заклучени.