Специјалитет за медал: Не сте пробале посочни маринирани јагнешки ребра!
Вкусен месен деликатес
Овие јагнешки рерба ќе ви бидат омилени ако сте љубители на добрата храна
Состојки:
- 2 кг јагнешки ребра
- 8 чешниња лук
- 2 лажичиња копар
- 150 мл масло
- 2 лажичиња сенф
- 2 лажичиња кечап
- 4 лажици соја-сос
- 2 лажици џем од сливи
- 1 лажиче сол
- 600 г бели компири
Приготвување:
1. Во блендер се комбинираат исчистените чешниња лук во парче, копарот, сенфот, кечапот, соја-сосот, џемот од сливи, солта и маслото. Се меша додека се добие еднолична кремлива смеса.
2. Јагнешките ребра се сечат на поголеми парчиња, се прелеваат со приготвената маринада и добро се меша за да се распореди рамномерно смесата. Се оставаат во фрижидер 60 минути.
3. Плехот се обложува со хартија за печење и во него се ставаат ребрата богато натопени со маринадата. Се покриваат со фолија и се печат во загреана рерна на 200°Ц, околу 60 минути.
4. По 40 минути печење, се лупат компирите и се сечкаат на резанки, а потоа се редат во тавата околу ребрата. Се продолжува со печење уште 20 минути. Потоа се отстранува фолијата и се пече додека заруменат ребрата.
Извор: Добра храна