Похуваните тиквички на грчки начин се совршениот летен ручек
Состојки:
- 3-4 тиквички
За панирање:
- 200-250 г брашно
- сол, сув зачин, црвен пипер, бибер, оригано
- 4-5 јајца
- масло за пржење
За преливот:
- 1 врзоп магдонос или мирудија
- 4-5 чешниња лук
- бибер
- оцет балзамико по ваш вкус или некој друг оцет
Приготвување:
Тајната е во сечкањето на тиквичките. Имено, тиквичките се засекуваат сè до дршката, за да можете од нив да направите лепеза.
Потоа, се валаат во смесата за панирање од брашно, јајца и зачини. Така изваланите тиквичките се ставаат во масло за пржење додека заруменат. Со нив се послужува и прелив од ситно сечкан магдонос или мирудија, лук и јаболков оцет. Уживајте!
Коментарите се заклучени.