Едно старо, денес малку заборавено јадење, кое лесно се пориготвува, а ќе ве воодушеви вкусот на варено пилешко месо во кремаст сос…
Состојки:
600 г пилешко бело месо
1 врска зеленило (комплет) за супа
300 мл бистра пилешка супа
2 лажици брашно
200 мл млеко
1 помал лимон
2 чешниња лук
3 грста спанаќ
2 лажици масло
сол и бибер по вкус
Приготвување:
Ставете го месото да се вари. Кога ќе зоврие, додајте го зеленилото и варете додека омекне месото. Зачинете по вкус.
Извадете го месото и исечкајте го. На загреано масло кратко пропржете го ситно сечканиот лук, додајте го спанаќот, а кога ќе овене, додајте го брашното. Пропржете кратко и прелијте со супата и млекото. Додајте сок од лимон и варете десет минути. Послужете со варени тестенини, ориз или пире од компири.
Текст: Добра храна
Фото: РАС