Волшебен зимски десерт: Меки мафини со тиква и со зачини што ќе ви го освојат срцето!
Превкусни!
Пригответе меки мафини по рецепт на Ангела-Александра Ивановиќ
Кој може да им одолее на овие волшебни мафини? Вкусните специјалитети на Ангела-Александра Ивановиќ секогаш нè оставаат без зборови – побарајте ги нејзините рецепти на Инстаграм @annies.food.feed.
Состојки:
- 200 г брашно
- 150 г шеќер
- 180 г пире од печена тиква
- 2 јајца
- 60 г кисело млеко
- 85 г стопен путер
- 1 лажиче прашок за печиво
- ½ лажиче сода бикарбона
- ½ лажиче сол
- 1 лажица мешавина од зачини (цимет, ѓумбир, мелено каранфилче и мускатно оревче)
- 1 лажица екстракт од ванила
Состојки за крцкава кора:
- 35 г брашно
- 50 г кафен шеќер
- 1 лажиче цимет
- прстофат сол
- 60 г стопен путер
Приготвување:
1. Во длабок сад прво измешајте го брашното со зачините, солта, шеќерот, прашокот за печиво и содата. Потоа додајте ги пирето од тиква, јајцата, киселото млеко, путерот и ванилата. Мешајте добро додека се соединат состојките.
2. Во друг помал сад ставете ги состојките за кората и мешајте за да добиете ронлива, грутчеста смеса.
3. Во тава за 12 мафини наредете хартиени кошнички за печење и наполнете го секој калап еднакво со смесата.
4. Одозгора додајте по 1-2 лажичиња од смесата за кора.
5. Печете во загреана рерна на 175˚Ц околу 25 минути, додека заруменат. Уживајте во овие неодоливи зимски мафини!
Извор: Добра храна