Овој рецепт е одлична идеја за да ја засладите неделата
Состојки:
За бисквитот:
- 100 г омекнат путер или маргарин
- 3 лажици шеќер
- 4 жолчки
- 2 кесички ванилин шеќер
- 1 лажица кисела павлака
- 200 г брашно
- 1 прашок за печиво
- 1 дл топла вода
За овошниот слој:
- 1 кг јаболка
- 4 лажици шеќер
- 2 кесички ванилин шеќер
За горниот слој:
- 4 белки
- 6 лажици шеќер во прав
Приготвување:
- Вклучете ја рерната на 180 степени Целзиусови.
- Омекнатиот путер изматете го со шеќер во прав, постепено додавајќи жолчки, а потоа и преостанатите состојки, непрестајно матејќи со миксер.
- Плех со димензии 20х30 цм премачкајте со путер, посипете со брашно и сипете ја изматената смеса.
- Печете во рерна 10 минути.
- За овошниот слој, излупете и изрендајте јаболка, додајте шеќер, ванилин шеќер и продинстајте колку да омекнат јаболката и да пуштат сок.
- За горниот слој, изматете ги белките со шеќер во цврст снег.
- Извадете го плехот до рерна, врз полупечениот бисквит ставете ги динстаните јаболка, со сокот што го пуштиле, па рамномерно распоредете ги.
- Вратете го плехот во рерна, намалете ја температурата на 150 степени Целзиусови и печете уште околу 30 минути.