Слатко разладување: Веганска торта со сладолед
Уживајте во ова сочно, ладно задоволство.
Оваа веганска торта со сладолед е сочно, меко, чоколадно задоволство, без јајца и млечни производи. Тоа неверојатно лесно се прави, и ќе ги воодушеви сите!
Што повеќе потсетува на летото од сладоледот? И комбинацијата на овој кремаст третман и торта е дефинитивно полн погодок за сите гурмани! Ви претставуваме рецепт за ова освежувачко кремасто задоволство.
Веганска торта со сладолед
Состојки:
- 3 чаши брашно (ако сте алергични на глутен, изберете онакво без глутен)
- 2 чаши кафеав шеќер (може и кокосов шеќер)
- 1/2 какао во прав
- 2 лажички сода бикарбона
- 1/2 лажиче сол
- 2 лажици бел оцет (може да биде и јаболков оцет)
- 2/3 чаша неутрално растително масло
- 2 чаши вода
- 1/4 чоколаден сируп
- 6 чаши вегански сладолед од ванила
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте ја тавата и оставете ја настрана.
- Измешајте ги сите суви состојки во сад. Додадете ги влажните и мешајте додека не добиете густа смеса.
- Раширете рамномерно на плехот за печење.
- Печете 30 минути, а потоа извадете ја кората од рерната и оставете да се излади.
- Извадете го сладоледот од фрижидерот и оставете го да се стопи на собна температура 30 минути.
- Кога кората целосно ќе се излади, намачкајте го сладоледот преку неа и ставете го во замрзнувач шест часа.
- Истурете го чоколадниот сируп и вратете го во замрзнувач половина час.
Прочитајте и: Необичен појадок: Слатки печени компири со кокос и боровинки
ФОТО: Getty Images